Ελληνικό φοιτητικό κίνημα 1821-1973 : κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες - Λάζος, Χρήστος Δ., 1946- (Γνώση, 1987)
Ο συγγραφέας μέσα από μια εξωνυχιστική έρευνα ανέκδοτων και μη πηγών δίνει ανάγλυφη τη συμμετοχή του φοιτητικού σώματος, τόσο στους κοινωνικούς όσο και στους πολιτικούς αγώνες που σημάδεψαν τη σταθερή, ανοδική πορεία του φοιτητικού κινήματος. Ξεκινώντας από τους ιερολοχίτες του Αλ. Υψηλάντη και φτάνοντας στα αιματηρά επεισόδια του 1973, παρουσιάζει όλες τις μεγάλες «στιγμές» του αγώνα των φοιτητών, για βελτίωση συνθηκών ζωής, για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας, τον αγώνα κατά των Γερμανών και την αντίσταση στον πνευματικό εκφυλισμό που επέβαλλε η χουντική δικτατορία (1967-1974).