525 τάγμα πεζικού : μυθιστόρημα - Χαριτόπουλος, Διονύσης, 1947- (Καστανιώτη, 1983)
Το 525 τάγμα πεζικού τώρα πια δεν υπάρχει.Ξεπήδησε μέσ' απ' τα σχέδια επιστρατεύσεως στις 20 Ιουλίου και αφού εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία όλες τις αποστολές που του ανατέθηκαν, ξαφνικά τα ίχνη του χάθηκαν.Γι' αυτήν την αλλόκοτη εξαφάνιση υπάρχουν πολλές εκδοχές κι ο καθένας υποστηρίζει τη δική του...Όμως το 525 τ.π. δεν πρέπει να ξεχαστεί.Υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ένα ηρωϊκό και ειρηνικό τάγμα:ηρωϊκό, γιατί δεν έγινε τίποτα που να μπορεί να του στερήσει αυτόν τον τίτλο (που έχουνε όλα τα ελληνικά τάγματα). Και ειρηνικό, γιατί σ' όλο το διάστημα της δράσης του, τα 'βγαλε πέρα χωρίς να ρίξει μια ντουφεκιά (εκτός από μια φορά, που δυο σκοποί βάλανε στο σημάδι τις κότες του χωριού, αλλά πρόκανε ο Διοικητής και τους τις πήρε πριν τις φάνε).