Η διπλή έλικα - Watson, James D., 1928- (Βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο, 2010)
Νέα Υόρκη, 1968: Ο αμερικανός μοριακός βιολόγος Τζέιμς Γουότσον προκαλεί τριγμούς στο επιστημονικό κατεστημένο της εποχής με την κυκλοφορία της "Διπλής έλικας", βιβλίο στο οποίο εκλαϊκευμένα εξιστορεί πώς, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, είχε οδηγηθεί στο κορυφαίο επίτευγμα της περιγραφής της δομής του DNA (δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ). Η "ανακάλυψη του μυστικού της ζωής", όπως χαρακτήρισε την ανακάλυψή του ο Γουότσον στον συνεργάτη του Φράνσις Κρικ, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων ενάντια σε μεγάλο αριθμό ασθενειών, καθώς και στον εντοπισμό των γονιδίων που ευθύνονται για αυτές, προκαλώντας επανάσταση στον τομέα της γενετικής.