Jozko Mrkvicka Spac : Moja kniska - Durickova, Maria 1919-2004 (Mlade leta, 2016)
Veselá a neobyčajná knižka o príhodách žiačika Jožka Mrkvičku a jeho zápasoch s pravopisom. Keď napísal do redakcie, všetci sa zabávali na jeho liste: V našej rodine sme štyria: ja, mvoj otec, Dunaj a Frída. Otec je veľmy dvoležití. Volá sa ako ja, ale račej je keď ho volajú pán majstr. Dunaj je ako mvoj brat ale je to pes. On má skvelí psí život: jedáva to čo ja, behať vje lepšie ako ja a keť dačo viparatí, vyharešia mňa. A do skoli nemusí chodiť, ani vibrané slová sa učiť... Ale potom nastali rozpaky: čo s tým? Niektorí vraveli: „Vydať, nech sa aj deti zabavia.“ Ale druhí boli proti: „Ani myslieť, veď by si žiaci ešte väčšmi pokazili písmo aj pravopis!“ Kniha vyšla s pôvodným textom, s vynikajúcimi ilustráciami Miroslava Cipára.