Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων - Ρώμας, Διονύσιος Α., 1906-1981 (Ιστορία στη λογοτεχνία, 2008)
Την ιστορία μιας οικογένειας της Ζακύνθου, των Νταβιτσέντσα, κατά την περίοδο από το 1589 έως το 1628, οπότε εκδηλώθηκε η πρώτη αστική επανάσταση στον ελλαδικό χώρο, παρακολουθεί ο πρώτος τόμος του μυθιστορήματος του Διονυσίου Ρώμα "Το ρεμπελιό των Ποπολάρων". Ο αναγνώστης όμως ξεναγείται όχι μόνο στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα αλλά και σε όλες τις γωνιές της αναγεννησιακής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου οι Έλληνες δρούσαν, διδάσκονταν, πολεμούσαν και έκαναν πολιτική. Το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 1972 και αποτελούσε το δεύτερο βιβλίο της πρώτης από τις τρεις τριλογίες που θα συνέθεταν το γιγαντιαίο ιστορικό μυθιστόρημα "Ο περίπλους". Η γλαφυρή πένα του συγγραφέα, με το ολοζώντανο γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιεί, μας μεταφέρει στην καθημερινότητα των Επτανήσων, αλλά ταυτόχρονα μας προσφέρει μια πολύχρωμη τοιχογραφία των ιστορικών γεγονότων και των επιστημονικών ανακαλύψεων του 16ου και του 17ου αιώνα, μιας από τις λιγότερο ιστορημένες εποχές του ελληνισμού.