Cudzie pribehy - Juranova, Jana 1957- (Aspekt, 2016)
Občas vidí v televízii zabery vojnových zon, po cestičke medzi zrúcanými domami prejde chlapec na bicykli a trávi sa, že je v normálnom meste. Aj ona žije v zrúcaninách , ale už yabubla, ako svet vyzeral predtým. Teraz na zrúcanisko pribudla pohzblivá mína. Môže preťat jej trasy, kroté si za osem rokov vychodila. Ked sa lepšie royhliadne okolo, čúduje sa, čo všetko za zmenilo. Na nič nečaká, no zdá sa, žen sa dočkal. Dni, ked sa to stalo, sú zapuzdrené v jej pamäti. Nevracia sa k nim. Ony sa vracajú k nej. Za oknom poletujú vrtuľky y javorových semiačok, krútia sa vo vyduchu, robia bláynivé piruety.