Η συγκριτική φιλολογία : χώρος, σκοπός και μέθοδοι έρευνας - Πολίτου-Μαρμαρινού, Ελένη (Καρδαμίτσα, 1981)
Συγκριτική Φιλολογία είναι, σύμφωνα με την άποψη των Γάλλων πρωτοπόρων που τη θεμελίωσαν ως ιδιαίτερο κλάδο της επιστήμης της λογοτεχνίας, η μελέτη της λογοτεχνίας από σκοπιά που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Ο Paul Van Tieghem μάλιστα, κορυφαίος εκπρόσωπος της γαλλική σχολής Σ.Φ. και τη Γενική Φιλολογία. Με τον πρώτο όρο εννοεί τη συγκριτική μελέτη δύο εθνικών λογοτεχνιών, ενώ με το δεύτερο τη συγκριτική μελέτη κινημάτων και λογοτεχνικών ρευμάτων που απαντούν σε περισσότερες λογοτεχνίες. Σύμφωνα μ' αυτή τη διάκριση η μελέτη π.χ. της επιδράσεως του Shakespeare στη γαλλική λογοτεχνία ανήκει στη Σ.Φ., ενώ η μελέτη της εμφανίσεως και αναπτύξεως του ιστορικού μυθιστορήματος σε όλη την Ευρώπη κατά την περίοδο του Ρομαντισμού είναι έργο της Γενικής Φιλολογίας. (...) (Από τον πρόλογο της έκδοσης)