Νέα ελληνική γραμματεία : ερμηνευτικές και διδακτικές δοκιμές - Στέφος, Αναστάσιος Αγγ., 1938- (Πορεία, 1992)
Τα κείμενα αυτά είναι καρπός προβληματισμού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας στις διάφορες φάσεις της (καθηγητής, Δ/ντής Γυμνασίου ή λυκείου, Σχολικός Σύμβουλος) για την ερμηνεία και διδακτική προσπέλαση μερικών νεοελληνικών κειμένων. Τα περισσότερα αποτελούν ευρύτερη ανασύνθεση δοκιμαστικών διδασκαλιών που πραγματοποίησα σε διάφορα Γυμνάσια και λύκεια, όπου κατά καιρούς υπηρέτησα. Περιλαμβάνουν, όμως, επιπλέον πολλά στοιχεία που προέρχονται από τη γόνιμη και εποικοδομητική κριτική συζήτηση των συναδέλφων -που έγινε μετά τη διδασκαλία- και οι οποίοι με βοήθησαν σημαντικά με τις παρατηρήσεις τους. Λίγα κείμενα βέβαια δεν προσφέρουν άμεση ερμηνευτική ή διδακτική βοήθεια, αλλά είναι συνθετότερες φιλολογικές εργασίες, οι οποίες όμως παρέχουν υλικό και για τις δυο παραπάνω περιπτώσεις.