Pentcho : pribeh parnika - Rihak, Jaro, 1951- (Marencin PT, 2015)
Μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία γραμμένη σύμφωνα με τις αυθεντικές μαρτυρίες των συμμετεχόντων.18. Μάιος 1940, το ατμόπλοιο PENTCHO με τετρακόσιους επιβάτες απέπλευσε από το λιμάνι της Μπρατισλάβα. Στο πλοίο βρίσκονταν νέοι Εβραίοι, Σιωνιστές από το Betar, που ονειρεύονταν το δικό τους κράτος στη Βρετανική Παλαιστίνη, φοιτητές που εκδιώχθηκαν από τα πανεπιστήμια και αργότερα εκατό πρόσφυγες συμμετείχαν στο πογκρόμ. Αυτή η ιστορία είναι γεμάτη παράδοξα.