Η διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας ΠΓΔΜ ως ζητούμενο - Κολιόπουλος, Ιωάννης Σ., 1942-; Χατζηκωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Θ.; Γούναρης, Βασίλης Κ.; Νίκας, Χρήστος (Επίκεντρο, 2008)
Θεωρείται πλέον κοινός τόπος ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, η σταδιακή πορεία πολιτικής και οικονομικής μετάβασης της ΠΓΔΜ, η ένταξή της στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και η εντατικοποίηση της διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ευημερία, σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας. Ήδη από την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο, η πορεία της χώρας συνδέθηκε με την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας μιας εθνοτικά περιεκτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας.