Στάλιν : τα υπέρ και τα κατά - Paltrinieri, Marisa (Οι φάκελοι Mondadori, 1972)
Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια, στην οποία η βία ήταν κάτι συνηθισμένο, υπεραγαπούσε την μητέρα του, είχε άριστες επιδόσεις στα γράμματα. Αυτός ήταν ο Στάλιν, ο μετέπειτα ρυθμιστής των τυχών εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια απέραντη αυτοκρατορία, αλλά και ο ρυθμιστής του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Ο Σαρλ ντε Γκωλ γράφει στα «Πολεμικά Απομνημονεύματα»: Αγάπησε την Ρωσία με τον τρόπο του. Κι αυτή τον δέχτηκε σαν τσάρο … και ανέχθηκε τον μπολσεβικισμό για να τον χρησιμοποιήσει σαν όργανο: Να ενώσει τους Σλάβους, να τσακίσει τους Γερμανούς, να επεκταθεί στην Ασία, να φτάσει στις ελεύθερες θάλασσες, ήταν τα όνειρα της πατρίδας και έγιναν οι σκοποί του δικτάτορα. Δυο ήταν οι προϋποθέσεις για να το επιτύχει: να κάνει τη χώρα σύγχρονη μεγάλη δύναμη, δηλαδή βιομηχανική, και όταν έρθει η στιγμή να νικήσει σ΄ένα παγκόσμιο πόλεμο…