Βυζάντιο και νεοελληνική διανόηση : στα μέσα του δέκατου ενάτου αιώνος - Δημητρακόπουλος, Φώτης Αρ., 1949- (Καστανιώτη, 1996)
Το βιβλίο αυτό στηρίζεται σε υλικό που έχει αποδελτιωθεί με στόχο να αναδειχθούν οι στάσεις των λογίων μας απέναντι στο Βυζάντιο, κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες του ελεύθερου κράτους, τότε που επικυρώνονταν επίσημα οι προσανατολισμοί του νεοελληνισμού. Μια έρευνα που προωθεί τις γνώσεις μας γύρω από το μέγιστο ίσως και σήμερα ιδεολογικό ζήτημα της νεότερης Ελλάδας, την επακρίβωση της ταυτότητάς μας, επίγνωση που οριοθετεί και την εκάστοτε πορεία προς τα μελλούμενα.