Συνοπτική γραμματική της νέας ελληνικής : δομολειτουργική, επικοινωνιακή : μια νέα γραμματική για όλους, με επικοινωνιακή προσέγγιση, γραμματική, σύνταξη, δημιουργική χρήση - Κλαίρης, Χρήστος (Ελληνικά Γράμματα, 2007)
Μετά τη "μεγάλη" επίτομη "Γραμματική της νέας ελληνικής", προϊόν συστηματικής δωδεκαετούς έρευνας, οι συγγραφείς της, διακεκριμένοι γλωσσολόγοι, Χρήστος Κλαίρης και Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρουσιάζουν τη συνοπτική μορφή της. Καίριο χαρακτηριστικό τής "Συνοπτικής γραμματικής τής νέα ελληνικής" είναι ότι περιλαμβάνει όλα τα ουσιώδη στοιχεία τής "μεγάλης" "Γραμματικής" και συγχρόνως ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες ενός ευρύτερου κοινού. Συγκεκριμένα, ενώ ακολουθεί την οργάνωση της ύλης και την όλη προσέγγιση (δομολειτουργική - επικοινωνιακή) της εκτενούς "Γραμματικής" (όπου γραμματικοί τύποι, συντακτικές λειτουργίες, λεξιλογικά στοιχεία και επικοινωνιακές χρήσεις πάνε μαζί), επικεντρώνεται στην πληροφορία που θα αναζητήσει συχνότερα ο καθημερινός χρήστης. Έτσι, καθίσταται περισσότερο εύχρηστη και προσιτή, αποτελώντας για όλους ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή επικοινωνία του και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας.