Η αποκάλυψη του Ιωάννη - Eco, Umberto, 1932-2016 (Παρατηρητής, 1995)
Ξεκινώντας από ένα μεσαιωνικό σχόλιο του ισπανού ιερωμένου Beato di Liebana και την εκπληκτική του εικονογράφηση, (Κώδικας vit 14-2 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μαδρίτης), o Umberto Eco σχολιάζει και αναλύει το όραμα της Πάτμου, μας υπενθυμίζει την απαρχή της ιστορίας, περιγράφει την αναμονή της χιλιετίας, δε διστάζει να μας μιλήσει για την Αποκάλυψη σαν καθημερινή, εφιαλτική εμπειρία και φτάνει ίσαμε τις μέρες μας περιγράφοντας τους κληρονόμους αυτού του τρομακτικού βιβλίου.