Πρώτη γνωριμία με τον παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής Φλώρινας = An introduction to the traditional culture of the Florina region : οδηγός έκθεσης = exhibition guide - Μηλιατζίδου-Ιωάννου, Ευδοκία (Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, 1994)
To Δεκέμβριο του 1992 το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. οργάνωσε περιοδική έκθεση με θέμα 'Πρώτη γνωριμία με τον παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής Φλώρινας'. Η έκθεση προσέγγιζε το λαϊκό πολιτισμό της Φλώρινας μέσα από τομείς, όπως η γεωγραφική-ιστορική διάσταση, η διατροφή, η αρχιτεκτονική, η ενδυμασία, το εμπόριο-επαγγέλματα, οι επικοινωνίες, η κοινωνική συγκρότηση και ζωή. Ο οδηγός της έκθεσης αποσκοπεί στην γνωριμία του αναγνώστη με την καθημερινή ζωή του τόπου (Φλώρινα), όπως εκτυλισσόταν από το τέλος του 19ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου και εν πολλοίς μέχρι σήμερα, σε καθέναν από τους παραπάνω τομείς. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τον οδηγό, εμπλουτισμένο με χάρτες της περιοχής, καθιστά την έκδοση αυτή απαραίτητη για όποιον ενδιαφέρεται για τη ζωή της περιοχής τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.