Μακεδονικά βιώματα : αρχιτεκτονικές απόψεις : 1964-1996 - Μουτσόπουλος, Νικόλαος Κ., 1927-2019 (Παρατηρητής, 1996)
...Το σχέδιο, το οποίο οι Βυζαντινοί αποκαλούν σκάριφον, ουδέποτε απώλεσε τη μαγική του σημασία. Και είναι το σχέδιο το μοναδικό μέσο για να καταγράψει ο δημιουργός (αρχιτέκτονας ή ζωγράφος) τις όποιες πρωταρχικές συνθετικές του ιδέες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν αποτελεσματικά στη σύνθεση και στην άρθρωση του έργου του. Αρχιτεκτονική δημιουργία χωρίς τη μεσολάβηση του σχεδίου δεν είναι δυνατόν να νοηθεί , ούτε βέβαια οποιοδήποτε έργο γλυπτικής και μάλιστα μνημειακής είναι δυνατόν να γεννηθεί. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και το σχέδιο, το σκίτσο ή το σκαρίφημα είναι επιβοηθητικά για την κατανόηση και την κριτική της πνευματικής διεργασίας που προηγήθηκε...