Ο Τούρντους και η Εξέλση - Νιτσιοπούλου, Βασιλική (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 2017)
Tο παραμύθι «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια υλοποίησης των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Στα μυστικά των Αρκεύθων», στο δημοτικό σχολείου του Αγίου Γερμανού και στο γυμνάσιο Λαιμού την άνοιξη του 2016 και του 2017 αντίστοιχα. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Πρεσπών στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 –JunEx.