Λόγος στον Προφήτη Ιωνά και για την μετάνοια των Νινευϊτών - Εφραίμ ο Σύρος, Όσιος, π. 306-373 (Ενωμένη Ρωμηοσύνη, 2009)
"Xάριν μετά την χάριν" χαρακτήρισε ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος την μετάνοια. Και είναι όντως μεγάλη η Χάρις της μετανοίας από την αγάπη του Θεού προς τον αμαρτωλό άνθρωπο. Χωρίς την μετάνοια ποιός μπορεί να σωθεί, αφού όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί; Ἡ μετάνοια είναι ἡ είσοδός μας στην πνευματική ζωή. Είναι «ἡ οδός ἡ απάγουσα εις την ζωήν την αιώνιον». Είναι το φάρμακο πού θεραπεύει τίς πληγές του αμαρτωλού ανθρώπου και επαναφέρει την Χάρι. Από την μετάνοια ὁ Κύριος άρχισε το κήρυγμα, το ίδιο ὁ Τίμιος Πρόδρομος, οι Απόστολοι και όλοι οι Προφήτες. Η υμνολογία είναι διαποτισμένη με το πνεύμα της μετανοίας.