Θεωρίες ανθρώπινης ανάπτυξης - Salkind, Neil J., 1947-2017 (Παιδαγωγικά, ψυχολογία, κοινωνιολογία, 1996)
Στις «Θεωρίες της ανθρώπινης ανάπτυξης», ο Neil J. Salkind προσεγγίζει με τρόπο περιεκτικό, με εμβρίθεια και βαθιά επιστημοσύνη, το φαινόμενο της ανάπτυξης του ανθρώπου και της εξελικτικής διαδικασίας, ένα έργο που δυσχεραίνεται σε σημαντικό βαθμό από το πλήθος των θεωριών που, κατά καιρούς, έχουν προταθεί σχετικά με το θέμα αυτό. Ο συγγραφέας περιγράφει τις μεθόδους, τα ευρήματα και τις προτεινόμενες ερμηνείες, ενώ παράλληλα θέτει και σχολιάζει βασικά ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ακόμη, γίνεται πολύπλευρη σύγκριση των διαφόρων θεωριών, κάτι που αναδεικνύει το βιβλίο μοναδικό στο είδος του -ως προς το θέμα αυτό-, αφού καλύπτει ένα υπαρκτό κενό, και ένα από τα σημαντικότερα της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό προτέρημα του βιβλίου είναι ο τρόπος παρουσιάσης των διαφόρων θεμάτων που γίνεται με τρόπο ελκυστικό, τόσο για τον εξοικειωμένο αναγνώστη, όσο και για εκείνον που ασχολείται για πρώτη φορά με τα προβλήματα της εξελικτικής ψυχολογίας. Ειδικότερα, το βιβλίο αυτό είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, λόγω της φύσης του έργου τους, αντιμετωπίζουν τις ποικίλες διαστάσεις και τα προβλήματα ανάπτυξης σε καθημερινή βάση. Ακόμη, είναι χρήσιμο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ψυχολογίας, καθώς και σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο πολυδιάστατο φαινόμενο της εξελικτικής διαδικασίας.