Σοφοκλέους Αντιγόνη : κριτική και ερμηνευτική έκδοση - Μαρκαντωνάτος, Γεράσιμος Αν. 1938- (Gutenberg, 1985)
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι ένα έργο που συγκινεί πάντοτε όλους τους ανθρώπους -ιδιαίτερα τους νέους. Κι αυτό, γιατί η ηρωίδα τούτης της τραγωδίας είναι μια νεαρή γυναίκα που ενσαρκώνει την ηθική αντίσταση απέναντι στην αυθαιρεσία και τη βία της εξουσίας. Στην ιστορία υπήρξαν πολυάριθμες Αντιγόνες που συγκρούστηκαν αδυσώπητα με την τυραννία, υπερασπίζοντας ανυποχώρητα τις αξίες και τα ιδανικά τους. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι όσο θα υπάρχουν Κρέοντες να εκδίδουν άφρονα διατάγματα και να παραβιάζουν τα ιερότερα δικαιώματα των ανθρώπων, είναι ανάγκη να υπάρχουν Αντιγόνες, για ν' αντιστέκονται με αλύγιστο φρόνημα και αταλάντευτη αποφασιστικότητα στην ανεξέλεγκτη θέληση των ισχυρών. Το δράμα αυτό του Σοφοκλή έχει εισαχθεί από φέτος στο Ενιαίο Λύκειο ως μάθημα γενικής παιδείας στη Β' τάξη, και έχει μάλιστα εκδοθεί για τη διδασκαλία του καινούργιο σχολικό εγχειρίδιο με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου. Αποκλειστικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να υπηρετήσει τους στόχους του μαθήματος αυτού, όπως διαγράφονται στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα - αποτελεί δηλαδή εργαλείο ενίσχυσης και στήριξης διδασκόντων και διδασκομένων για την αποδοτικότερη 'συν-εργασία' τους στην τάξη.