Κάποιοι μαθαίνουν τα παιδιά μας να σκοτώνουν. Πώς και γιατί; : μπορούμε να αντιδράσουμε στη βία της TV, του κινηματογράφου, των video games... - Grossman, Dave (Lector, 2007)
Σ' ένα σχολείο, στο Κεντάκι, ο 14χρονος Μάικλ Κάρνεαλ κλέβει ένα όπλο από το σπίτι ενός γείτονα, το φέρνει στο σχολείο και πυροβολεί οκτώ φορές εναντίον συμμαθητών του που μόλις έβγαιναν στο προαύλιο μετά την προσευχή. Πριν από την κλοπή, δεν είχε ξαναπιάσει αληθινό όπλο στα χέρια του. Σύμφωνα με το FBI, σε μια κοινή άσκηση σκοποβολής, από μια μέση απόσταση επτά μέτρων, ο μέσος αστυνομικός βρίσκει στόχο μια φορά στις πέντε. Πόσες επιτυχημένες βολές σημείωσε ο Μάικλ; Πυροβόλησε οκτώ φορές και χτύπησε οκτώ διαφορετικά παιδιά - πέντε στο κεφάλι και τρία από τη μέση και πάνω! Αποτέλεσμα; Τρία παιδιά νεκρά και ένα παράλυτο για όλη την υπόλοιπη ζωή του... Πως τελειοποίησε σε τέτοιο βαθμό ο Μάικλ Κάρνεαλ αυτή τη φονική ικανότητα; Τι τον οδήγησε να διαπράξει ένα τόσο φρικιαστικό έγκλημα; Οι συγγραφείς παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία - που τα περισσότερα στηρίζονται σε πρόσφατες, εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες και εμπειρική έρευνα - ώστε να υποστηρίξουν ότι τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και κινηματογράφος, όχι απλώς «προγραμματίζουν» τα παιδιά μας να γίνουν βίαια και αδιάφορα απέναντι στις συνέπειες της βίας, αλλά τους διδάσκουν και τους μηχανισμούς για να σκοτώνουν. Το βιβλίο τους είναι ένα ανεκτίμητο κάλεσμα αντίδρασης για κάθε γονιό, δάσκαλο και πολίτη, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά και να αναχαιτίσουμε το κύμα βίας που απειλεί να πνίξει τις κοινωνίες μας. Και, το πιο σημαντικό, μας δείχνει πως θα πετύχουμε αυτόν τον τόσο σπουδαίο στόχο