Τα χρόνια της αλμύρας - Χατζηβασιλείου, Βασίλης Γ., 1947- (Χαρταετός : Βιβλία για νέους, 1989)
Στα βάθη της Μέσης Ανατολής, ένας απόκληρος Έλληνας και ο μικρός του εγγονός δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση. Η νοσταλγία της πατρίδας δεν αργεί να ξυπνήσει. Η επιστροφή δύσκολη, γεμάτη κινδύνους, παγίδες και απρόοπτα. Η Σμύρνη τους περιμένει, θαρρούν λεύτερη όπως την είχαν αφήσει... Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή και ιστορικές αλήθειες, που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου