Σπαράγματα : από το αρχείο του Ν. Π. Δελιαλή - Δημόπουλος, Παναγιώτης Ι. (Δημοσιεύματα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, 2019)
Μονογραφίας για το έργο του Νικολάου Π. Δελιαλή, με υλικό που αντλήθηκε μέσα από το αρχείο του, την οποία υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος. Στο προοίμιο της έκδοσης ο Π. Δημόπουλος, σημειώνει πως “Ο Νικόλαος Δελιαλής είναι, στην ιστορία της πόλης αυτής, ο αδιαμφισβήτητος πρέσβης της, ο οποίος συνδιαλεγόταν επιτυχώς όχι με τοπικιστική εμμονή, αλλά σε κάθε ευκαιρία και πάντα με την αγωνία της αληθινής αξίας των πραγμάτων. Ο άνθρωπος που έκανε υποδειγματική «ανάπτυξη κοινού» για μια ολόκληρη περιοχή μισόν αιώνα πριν η φράση καν εφευρεθεί και έναν αιώνα πριν μεταφραστεί. Ο ευεργετικός εκπρόσωπός της. Bέβαια, όποιος απλώς περάσει τις πόρτες αυτής της Βιβλιοθήκης συναντά πνευματικές μορφές από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα στους διαδρόμους της. Μορφές που δίνουν όλα τα παραδείγματα που απαιτούνται για να γίνει η κάθε είσοδος στον χώρο διέξοδος σε μεγαλύτερες εικόνες. Μπορούμε, όμως, ασφαλώς να γνωρίζουμε πως η ίδια η ύπαρξη αυτής της εισόδου-διεξόδου οφείλεται στον Ν. Δελιαλή σε έναν βαθμό «υπερμέτρως» μεγάλο. Ο θρύλος της υπηρεσίας που προσέφερε στα ελληνικά γράμματα, με την μακρύτερη του μισού αιώνα θητεία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, είναι γνωστός σε αρκετούς. Σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όποιος ασχοληθεί με τα της Βιβλιοθήκης Κοζάνης αντιλαμβάνεται εντός ολίγου πως η φυσιογνωμία του δεσπόζει στον τελευταίο αιώνα της λειτουργίας της και διασφαλίζει τους επόμενους.”[...]