Και μια βιτρίνα στο καράβι : τετράποδες και δίποδες ιστορίες - Ιωαννίδης, Ιωάννης Δ., 1931-2000 (Νεανική βιβλιοθήκη : Οι φίλοι μας τα ζώα, 1997)
Η Λιλίκα, η τετράποδη ηρωίδα του βιβλίου «Ένα καράβι στη βιτρίνα», δε φαίνεται να θυμάται την εγκατάλειψη και την περιπλάνησή της στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τώρα πια έχει ένα σπίτι που τη στεγάζει και τη φροντίζει και πολλά μικρά παιδιά που χαίρονται να παίζουν μαζί της. Μα, καθώς περνά ο καιρός, πολλά αλλάζουν στη ζωή της φίλης της Λητώς, που την είχε γλιτώσει από την εγκατάλειψη. Κι όλα αυτά όχι μόνο έχουν αντίκτυπο, αλλά αλλάζουν και τη ζωή της τετράποδης Λιλίκας. Η αγάπη παραμένει, μα οι συνθήκες ζωής αλλάζουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Και η Λιλίκα βρίσκεται στη δίνη αυτών των αλλαγών. Γεννά, ταξιδεύει, γνωρίζει χαρές αλλά κι αποχωρισμούς, ώσπου κάτι αναπάντεχο κάνει την ιστορία να είναι συγκλονιστική αλλά και αποκαλυπτική σε σχέση με γεγονότα και συναισθήματα. «Ένα καράβι στη βιτρίνα», «Και... μια βιτρίνα στο καράβι», δυο ιστορίες πιασμένες χέρι χέρι, που απευθύνονται σε μικρούς αλλά και σε μεγαλύτερους αναγνώστες.