Η μικρή γοργόνα - Andersen, Hans Christian, 1805-1875 (Βιβλία για παιδιά και για νέους / Πατάκη, 2005)
Η ιστορία της μικρής γοργόνας που ερωτεύτηκε ένα νεαρό αγόρι είναι πασίγνωστη κι έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες, όμως στα χέρια μιας εικονογράφου με διεθνή αναγνώριση όπως η Λίζμπετ Τσβέργκερ μοιάζει ολοκαίνουρια. Η "Mικρή γοργόνα", που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1837, ένα παραμύθι γεμάτο σπαραγμό για τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση και για την αυτοθυσία, συνέβαλε στο να καθιερωθεί ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ως ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς παραμυθιών σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Άντερσεν έλεγε "είναι το μόνο από τα έργα μου που με συγκινούσε όταν το έγραφα". Οι εικόνες της Λίζμπετ Τσβέργκερ προσθέτουν ιδιαίτερη φρεσκάδα και γοητεία στο κείμενο του Άντερσεν. Το όνομα Τσβέργκερ είναι συνώνυμο των πανέμορφα εικονογραφημένων εκδόσεων κλασικής παιδικής λογοτεχνίας· το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους λάτρεις του είδους, για να το προσθέσουν στη συλλογή τους.