Γουλιέλμος Τέλος - Schiller, Friedrich von, 1759-1805 (Τα πρώτα μου κλασικά μυθιστορήματα, 2008)
Ο θρύλος του Γουλιέλμου Τέλου ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς. Ο Γερμανός δραματουργός και ποιητής Φρίντριχ φον Σίλερ (Μάρμπαχ 1759 - Βαϊμάρη 1805) έγραψε, το 1804, το θεατρική έργο "Γουλιέλμος Τέλος" για να υμνήσει το θρυλικό ήρωα της ανεξαρτησίας της Ελβετίας. Σε αυτό στηρίχθηκε και ο Ροσίνι, το 1829, για να συνθέσει την ομώνυμη όπερα. Το 14ο αιώνα ο λαός της Ελβετίας ζούσε καταπιεσμένος από τους κυβερνήτες που είχαν διορίσει οι Αυστριακοί. Ο κυβερνήτης Γκέσλερ εκμεταλλεύεται την εξουσία του, τρομοκρατεί τους κατοίκους και αρπάζει τη γη τους. Μια ομάδα φίλων αποφασίζει να επαναστατήσει και να ελευθερώσει τη χώρα. Ανάμεσά στους βρίσκεται ο τοξότης Γουλιέλμος Τέλος, που με τη δύναμη και το μυαλό του θα χαρίσει στο λαό του την ελευθερία.