Τα αετόπουλα : αναγνωστικό της Γ΄ και Δ΄ τάξης - Ιμβριώτη, Ρόζα, 1898-1977 (Αλφαβητάρια και αναγνωστικά, 2013)
Το αναγνωστικό "Τα Αετόπουλα" για τα παιδιά της Γ' και Δ΄ τάξης του Δημοτικού της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της λεγόμενης "Κυβέρνησης του Βουνού", γράφτηκε μέσα στην Κατοχή από την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Τις συνθήκες στις οποίες γράφτηκε περιγράφει η ίδια το 1962: "Με φώναξαν στην έδρα της ΠΕΕΑ: "Θα γράψεις το αναγνωστικό της Γ' και Δ΄ τάξης του Δημοτικού" μου λέει ο γραμματέας της παιδείας, Πέτρος Κόκκαλης. "Σε ένα μήνα πρέπει να είναι και τυπωμένο. Έχεις γράψει αναγνωστικά και θα τα βγάλεις πέρα"… Το αναγνωστικό "Αετόπουλα" γράφτηκε μέσα σε 17 μέρες. Γράφτηκε τη νύχτα με το λυχνάρι. Όμως στην πραγματικότητα καταγραφόταν στη μνήμη μου όλη τη μέρα, μέσα στο Φροντιστήριο από τις αφηγήσεις που μου έκαναν τα Αετόπουλα, οι σπουδαστές, οι καθηγητές, από τα έγγραφα που παίρναμε από την ΠΕΕΑ" (βλ. Ρόζα Ιμβριώτη, "Τα Αετόπουλα", περ. "Επιθεώρηση Τέχνης" τχ. 87-88 [1962], σ. 472). [...]