Ο άνθρωπος που είπε εύρηκα : η ζωή και η κληρονομιά του Αρχιμήδη - Hirshfeld, Alan (Επιστήμες / Ενάλιος, 2014)
Ελάχιστα γνωρίζουμε για τον Αρχιμήδη (287 - 212 π.Χ.) πέρα από το γνωστό "Εύρηκα!" που αναφώνησε, όταν ανακάλυψε ότι το νερό που εκτοπίζεται από ένα βυθισμένο μέσα σε αυτό αντικείμενο, αποκαλύπτει τον όγκο του αντικειμένου. Αυτή η φαινομενικά απλή διαπίστωση τον βοήθησε να καθορίσει τις βασικές αρχές της άνωσης, που διέπουν την πλευστότητα στα πλοία, στα θαλάσσια όντα, ακόμα και στα αερόστατα. Ο Αρχιμήδης άσκησε, τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη των μαθηματικών και της επιστήμης γενικότερα, υπολογίζοντας από την τιμή του π μέχρι το μέγεθος του Σύμπαντος. Η φήμη του κατά τη διάρκεια της ζωής του έλαβε μυθικές διαστάσεις λόγω των επιτευγμάτων του στη μηχανική και στην ιδιοφυή χρήση των μοχλών, των τροχαλιών και των σχοινιών. Το βιβλίο αυτό φέρνει στο φως τη διάνοια του ανθρώπου που είπε "Εύρηκα!" και εξιστορεί τις περιπέτειες του παλίμψηστου του Αρχιμήδη, το οποίο είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο των έργων του. Ανακαλύφθηκε τον 20ό αιώνα και αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση ότι το σύνολο των επιτευγμάτων του μεγάλου σοφού -τόσο σε εύρος όσο και σε πολυπλοκότητα- τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους διανοητές, Αριστοτέλη, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Νεύτωνα και Αϊνστάιν.