Μόμπι Ντικ - Melville, Herman, 1819-1891 (Τα πρώτα μου κλασικά μυθιστορήματα, 2008)
Ο αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ (Νέα Υόρκη 1819 -1891) έγραψε τον "Μόμπι Ντικ" το 1851. Το μυθιστόρημα βασίστηκε στην προσωπική του εμπειρία ως ναυτικού σε φαλαινοθηρικό. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια, που μεταφέρθηκε μάλιστα και στον κινηματογράφο το 1956 από τον σκηνοθέτη Τζον Χιούστον, με τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ. Ο νεαρός Ισμαήλ μπαρκάρει στο φαλαιονοθηρικό "Παγόδα", μαζί με τον ακοντιστή Κουίκουεγκ. Ο καπετάνιος του πλοίου, ο Αχαάβ, έχει ως σκοπό της ζωής του να αιχμαλωτίσει μια λευκή φάλαινα, τον Μόμπι Ντικ, που σε μια παλιά τους συνάντηση του στέρησε το πόδι του. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η τελευταία τους συνάντηση, αλλά η αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας.