Ταξίδι στο κέντρο της γης - Verne, Jules, 1828-1905 (Τα πρώτα μου κλασικά μυθιστορήματα, 2008)
Ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν (Νάντη 1828 - Αμιένη 1905), θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Το "Ταξίδι στο κέντρο της γης" εκδόθηκε το 1864, μεταξύ των μυθιστορημάτων του "Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο" (1863) και "Από τη Γη στη Σελήνη" (1865). Ο καθηγητής Λίντενμπροκ και ο ανιψιός του 'Αξελ ανακαλύπτουν τυχαία μια αρχαία περγαμηνή: ο συγγραφέας της περιγράφει πώς μπορεί κανείς να φτάσει στο κέντρο της Γης! Οι δύο άντρες και ο οδηγός τους Χανς ξεκινούν το ταξίδι τους, με πρώτο σταθμό τον κρατήρα ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία, για να ζήσουν μια μοναδική περιπλάνηση κάτω από την επιφάνεια της Γης.