Παγκοσμιοποίηση αντι-παγκοσμιοποίηση - Held, David (Θεωρία - Ιδέες, 2004)
Τι είναι η παγκοσμιοποίηση; Τι έχει προκαλέσει τόσο έντονη αντιπαράθεση; Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί μεγαλύτερη αταξία στον κόσμο ή μπορεί να ελεγχθεί; Στη χρονική περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα ερωτήματα αυτά έχουν αποκτήσει εξαιρετική σημασία. Το σύντομο αυτό βιβλίο παρέχει το κλειδί για την κατανόηση των πιο σημαντικών θεωρητικών και πολιτικών συζητήσεων των καιρών μας. Οι συγγραφείς εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία της παγκοσμιοποίησης και εκτιμούν τις παγκόσμιες τάσεις της. Ζητήματα διακυβέρνησης, πολιτισμού και οικονομίας, τα μοτίβα ανισότητας και η παγκόσμια ηθική αναλύονται σε συνδυασμό με τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα των δύο βασικών ομάδων στη διαμάχη περί παγκοσμιοποίησης: των οπαδών της και των σκεπτικιστών. Οι Held και McGrew παραθέτουν τις σκέψεις τους σχετικά με τα ερωτήματα περί της πολιτικής ζωής, τα οποία εγείρει η ευρεία συζήτηση, με ποιο σκοπό και με τι μέσα; Αντί συμπεράσματος, παρουσιάζουν μια νέα πολιτική ατζέντα για τον 21ο αιώνα - ένα παγκόσμιο συμβόλαιο για μια κοσμοπολίτικη κοινωνική δημοκρατία. Το παρόν βιβλίο αποτελεί εξαιρετικό οδηγό για όλους όσους ενδιαφέρονται για την παγκοσμιοποίηση και τον αντίκτυπό της, νιώθουν μπερδεμένοι ή σαστίζουν μπροστά σε αυτή.