Κουμράν : το χαμένο χειρόγραφο της Νεκράς Θάλασσας - Abecassis, Eliette, 1969- (Κέδρος, 2002)
Οι δύο όψεις της πίστης: λατρεία και θρησκευτικός φανατισμός. Οι δύο όψεις της απαγορευμένης γνώσης: έγκλημα και τιμωρία. Πού κρύβεται η αλήθεια όταν και οι δύο, θύμα και θύτης ορκίζονται εις το όνομα του Πατρός; Ένας σπουδαίος ιερέας βρίσκεται σταυρωμένος μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Ένα πολύτιμο χειρόγραφο από εκείνα που ανακαλύφθηκαν το 1947 στα παράλια της Νεκράς Θάλασσας, μέσα στις σπηλιές του Κουμράν, εξαφανίζεται. Απλή σύμπτωση ή η αρχή του τέλους μιας σκοτεινής πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης; Ένας νεαρός Εβραίος μελετητής, ο Άρι θα προσπαθήσει μαζί με τον αρχαιολόγο πατέρα του να εξιχνιάσει την υπόθεση. Οι φόνοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο φρικιαστικό τρόπο: σταυρωμένα πτώματα ιερέων ή σοφών ερευνητών, οι οποίοι κάποτε έτυχε να έχουν στα χέρια τους κάποιο από τα χειρόγραφα. Μια μυστηριώδης τελετουργία θανάτου, που κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Είναι άραγε τόσο τρομερό το αίνιγμα και τόσο απειλητική η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα χειρόγραφα για τη ζωή και το θάνατο του Ιησού; Ένα μυστικιστικό, υποβλητικό μυθιστόρημα με πλοκή που θυμίζει γνήσια αστυνομική περιπέτεια. Ένα εντυπωσιακό ιστορικοθρησκευτικό ταξίδι δύο χιλιάδων χρόνων και συγχρόνως ένα εύστοχο φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στη μεσσιανική πίστη, στον χασσιντισμό, στον ιουδαϊσμό και στον χριστιανισμό.