Ιατροφιλόσοφοι, συγγραφείς του 18ου αιώνα : και η ιατρική θεωρία του Τζον Μπράουν - Καρακάσης, Δημήτριος Θ. (Εκδόσεις Αθανασίου Αλτιντζή, 2019)
Το βιβλίο αυτό εστιάζεται στο να παρουσιάσει βιογραφίες ιατρών που γεννήθηκαν τον δέκατο όγδοο αιώνα. Ο κύριος σκοπός της συγγραφής του δεν ήταν να βαθμολογήσει ούτε τις ιατρικές γνώσεις των ιατροφιλοσόφων εκείνης της εποχής, ούτε την αξία των ιατρικών θεωριών που διατυπώθηκαν κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα. Ο σκοπός ήταν, περιγράφοντας γεγονότα και μαρτυρίες των ιδίων των γιατρών, να προσεγγίσει τις συνθήκες ζωής και τις νοοτροπίες εκείνων των γιατρών, κατά τη μεταβατική εποχή από τον 18ο στον 19ο αιώνα. Όλοι οι βιογραφούμενοι ήταν συγγραφείς βιβλίων, που ασχέτως του ποικίλου περιεχομένου τους, μας επιτρέπουν πρόσβαση στις ιδέες και στις νοοτροπίες τους. Έτσι το βιβλίο αυτό φέρνει στο προσκήνιο την ιατρική θεωρία του Τζον Μπράουν, που διατυπώθηκε στη Βρετανία τον δέκατο όγδοο αιώνα, η οποία ενώ αντιμετωπίσθηκε με σκεπτικισμό από τους Βρετανούς, συζητήθηκε και διαδόθηκε στη γερμανόφωνη Κεντρική Ευρώπη, στην Ιταλία, αλλά και μέχρι την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Όπως όλες οι ιατρικές θεωρίες του 18ου αιώνα, έτσι και η θεωρία αυτή, για όσο διάστημα είχε υποστηρικτές, επηρέασε τη ζωή ασθενών και τις σκέψεις αρκετών γιατρών. Όμως το ερώτημα για το πότε θα έλθει το οριστικό τέλος όλων των ιατρικών θεωριών εκείνου του αιώνα παραμένει αναπάντητο.