Αναγνωστικό : για την τρίτη τάξη. (Αλφαβητάρια και αναγνωστικά της διασποράς, 2017)
Αυτό το αναγνωστικό για την τρίτη τάξη τυπώθηκε το 1961 εκτός Ελλάδας για τις χιλιάδες Ελληνόπουλα που ζούσαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, παιδιά που είχαν οδηγηθεί και εγκατασταθεί στις σοσιαλιστικές χώρες στη διάρκεια του Εμφυλίου ή παιδιά πολιτικών προσφύγων μετά τον Εμφύλιο. Η μετακίνηση αυτή ήταν μια απόφαση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, της κυβέρνησης των ανταρτών που συστάθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1947, με σκοπό να προστατευθούν τα παιδιά από τους κινδύνους, τον υποσιτισμό και τις ταλαιπωρίες του πολέμου αλλά και από τη συγκέντρωση παιδιών των εμπόλεμων περιοχών σε «παιδουπόλεις» από τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Τον Φεβρουάριο του 1948 η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση ζητά από τις σοσιαλιστικές χώρες να φιλοξενήσουν τα παιδιά ως το τέλος του πολέμου. Το αίτημα γίνεται δεκτό και τα παιδιά μεταφέρονται, αρχικά μέσω Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας, στις άλλες χώρες[...] Το Αναγνωστικό για την τρίτη τάξη του 1961 ανήκει στα αναγνωστικά που αναγγέλλουν αυτό το νέο πνεύμα. Ξεφυλλίζοντάς το παρατηρούμε πώς δομείται σταδιακά η ελληνική και η σοσιαλιστική ταυτότητα των μικρών αναγνωστών. Η πατρίδα παρουσιάζεται μέσα από τη γεωγραφία, τη μυθολογία και την ιστορία της, αλλά και μέσα από πρόσφατα πολιτικά γεγονότα. Τα παιδιά στέκονται μπροστά στον χάρτη της Ελλάδας και μαθαίνουν τα γεωγραφικά διαμερίσματά της. Γράμματα συγγενών από την Ελλάδα πληροφορούν για την τρέχουσα κατάσταση, και περιγράφουν πολιτείες και χωριά, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, την Τρίπολη και το Μεσολόγγι, τη Σπάρτη και τον Πειραιά, μιλούν για τον τρύγο και τους καταρράχτες της Έδεσσας, για τις γιορτές και τα πανηγύρια. Μόνιμη επωδός, ποιήματα που εκφράζουν τη λαχτάρα του επαναπατρισμού: «Τι κι αν στα ξένα ζω, Πατρίδα μου γλυκιά/ τι μακριά κι αν ζω απ’ το λαό μας;/ Η σκέψη κ’ η ψυχή μου κοντά σου φτερουγά/ και πάντα λαχταρώ τον ουρανό μας!…». Στα αναγνωστικά του νέου πνεύματος έχουν ενταχθεί πολλά λογοτεχνικά κείμενα. Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας είναι διάστικτο από ενυπόγραφα ποιήματα ελλήνων λογοτεχνών: Ζαχαρία Παπαντωνίου, Μενέλαου Λουντέμη, Γεώργιου Δροσίνη, Κωστή Βελμύρα, Ιωάννη Πολέμη, Ρίτας Μπούμη-Παπά, Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη, Δήμου Ρεντή, Αριστομένη Προβελέγγιου, Αλέξανδρου Πάλλη, Τέλλου Άγρα κ.ά. μαζί με τις δύο στροφές του Εθνικού Ύμνου από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού.