Η στωική ιδέα της πόλης - Schofield, Malcolm (Μορφωτικό Ἳδρυμα Ἐθνικῆς Τραπέζης, 1997)
Στο χώρο του πολιτικού στοχασμού, οι πρώιμοι Στωικοί φιλόσοφοι εγκαινίασαν τη μακρά παράδοση της θεωρίας του φυσικού νόμου. Στην περίφημη «Πολιτεία» του, ο Ζήνων, ιδρυτής της Σχολής, όρισε μια κοινότητα αγαθών και σοφών με βάση το κλασικό πρότυπο του ιδεώδους κράτους. Στο βιβλίο του, ο Malcolm Schofield εξετάζει τις διαμάχες των αρχαίων φιλοσόφων σχετικά με την «Πολιτεία», παρέχει γραμματολογικά τεκμήρια για το περιεχόμενό της και ανιχνεύει την έννοια του έρωτα, που ήταν για τον Ζήνωνα θεμελιώδης αρχή της πολιτικής ενότητας. (. . .)