Δυο φορές κι έναν καιρό ο βαρόνος Λαμπερτό, ή Το μυστήριο του νησιού Σαν Τζούλιο - Rodari, Gianni, 1920-1980 (Τεκμήριο, 1986)
Ανάμεσα στα βουνά υπάρχει η λίμνη της Όρτα. Στη μέση της λίμνης, αλλά όχι ακριβώς στη μέση, υπάρχει το νησί του Σαν Τζούλιο. Πάνω στο νησί του Σαν Τζούλιο υπάρχει η βίλα του βαρόνου Λαμπερτό, ενός κυρίου πολύ γέρου - είναι ενενήντα χρονών - αρκετά πλούσιου - έχει είκοσι τέσσερις τράπεζες - που είναι πάντα άρρωστος. Οι αρρώστιες του είναι είκοσι τέσσερις. Μόνο ο Ανσέλμο ο μπάτλερ τις θυμάται όλες. Τις κρατά καταχωρημένες με αλφαβητική σειρά σ' ένα μικρό σημειωματάριο.....