Το θέατρο στην Ασία - Κονδύλης, Φώντας, 1940-2002 (Για το θέατρο, 1971)
Το Ασιατικό θέατρο, με τον κατεξοχήν τελετουργικό του χαρακτήρα, ανήκει στα αναπόσπαστα εκείνα στοιχεία του πολιτισμού της ανατολής που μας κληροδοτήθηκε μες από μια σειρά κατακτητικές πράξεις εξαιρετικής βίας. Το πολύμορφο περιεχόμενό του, αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας προσαρμογής του στα εκάστοτε πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, αποκρυσταλλωμένο σε μορφές που άλλες χάθηκαν, κι άλλες διατηρήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, μας παραδίδεται γοητευτικό μες από τις σελίδες του βιβλίου αυτού. Γραμμένο αποκλειστικά από ανθρώπους του θεάτρου-δυτικούς που πήγαν ν' αντλήσουν απ' τις πηγές της ανατολικής παράδοσης, καθώς και από ανθρώπους της ανατολής που τους ξενάγησαν στα μονοπάτια της καταγωγής του- το Θέατρο στην Ασία αποτελεί στην κυριολεξία μια συνάντηση του Διόνυσου με τους επί Ανατολής εκπροσώπους του. Ιστορία, ανάλυση, δραματολογική εξέταση, κι ένας γνήσιος ανατολίτικος στοχασμός, σφραγίζουν το βιβλίο με μια σπάνια μοναδικότητα.