Όλα εν τω Καρπενησίω μεγαλοπρεπή : το ταξίδι του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη στο Καρπενήσι, 1901 - Τσιώλης, Κωνσταντίνος Σπ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, 2018)
Στα χρόνια μας, όπου ο άλλος κορυφαίος Σκιαθίτης λόγιος, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης τείνει να λησμονηθεί, αφού ακόμα και στην πατρίδα του, τη Σκιάθο, δεσπόζει μονάχα ο έτερος Αλέξανδρος, ο Παπαδιαμάντης, ένας λόγιος Γιατρός, χρόνια τώρα, ερευνώντας παλιές εφημερίδες κι άλλες πηγές τίμησε δεόντως τη Μορφή του ετέρου Αγίου των Γραμμάτων μας, του Μωραϊτίδη. Και την τίμησε ευπρεπώς, και με την ευλάβεια που τον διακρίνει απέναντι σε αυτά τα αθάνατα Πρόσωπα του Νέου Ελληνισμού. Έτσι, μας πρόσφερε τα ως άνω εξαίρετο βιβλίο του, στο οποίο θησαυρίζεται το ταξίδι του Μωραϊτίδη στο Καρπενήσι. Ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκκε το Δεκέμβριο του 1901, αλλά πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" στις 15 Ιανουαρίου του 1902.