Καπέλο από δέρμα ψαριού : μυθιστόρημα - Pavic, Milorad, 1929-2009 (Οι ορίζοντες των Βαλκανίων, 1999)
Τι γίνεται με δύο ερωτευμένους, εάν εκείνη βλέπει το μέλλον και εκείνος δεν το βλέπει; Και τι γίνεται όταν εμφανίζεται κάποιος τρίτος που, όπως εκείνη, βλέπει το μέλλον; Θα επιλέξει τον έρωτά της ή το μέλλον; Γύρω από αυτό το δίλημμα ο Πάβιτς έγραψε ένα ερωτικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται στον 3ο μ.Χ. αιώνα και στο οποίο το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο ανταγωνίζονται, μεταμορφώνονται σε διάφορες μεταφορικές μορφές και περιπλανώνται στους λαβύρινθους της ψυχής και του κορμιού.