Διογένης ο Κυνικός - Διογένης ο Λαέρτιος, 3ος αι. μ.Χ. (Οι συγγραφείς του κόσμου, 1991)
Ο Διογένης ο κυνικός υπήρξε η χαρακτηριστικότερη περίπτωση αντισυμβατικής συμπεριφοράς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Λιτότητα και αυτάρκεια, άνεση και δηκτικότητα, ετοιμολογία αλλά και ολιγολογία, συνδυάζονται στο πρόσωπο του με μια χαρακτηριστική πρωτοτυπία και προπαντός με μιαν απόλυτη συνέπεια : ελάχιστα μόνον από τ απεριστατικά της ζωής του που μας καταγράφει ο βιογράφος του, Ο Διογένης ο Λαέρτιος, σίγουρα θα αρκούσαν για να αποκαλύψουν πολλά απ' αυτά που κρύβουν τα ανθρώπινα προσωπεία της "πολιτισμένης" μας ζωής. Χωρίς να αποκαλεί πρότυπο για ηθικολογικές μιμήσεις, αυτό που προσφέρει (ακόμα και σήμερα, για τον υποψιασμένο αναγνώστη) με τον όλο του "κυνικό" βίο ο Διογένης είναι μια καίρια αμφισβήτηση των "τυπικών" μας συμπεριφορών που δίνουν νόημα, πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύουμε, στην καθημερινή μας ζωή.