Θεωρία της λογοτεχνίας - Τσιώλης, Ιωάννης (Καστανιώτης, 1996)
Ο στοχασμός αυτού του βιβλίου δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο φοιτητή ή στον πανεπιστημιακό δάσκαλο φιλοδοξεί, αντίθετα, να προσεγγίσει το σκεπτόμενο με θεωρητικές βάσεις συγγραφέα, τον ποιητή, τον καλλιτέχνη του θεάτρου, εφόσον η «θεωρία της λογοτεχνίας» παραμένει ένας «ανοιχτός» και όχι «κλειστός» όρος μέσα σε έναν εκλεκτικά φιλοσοφικό χώρο. Εξάλλου, τόσο οι βασικές σκέψεις όσο και η δομή του βιβλίου αυτού είναι απόρροια μιας σειράς σεμιναρίων που έδωσε ο συγγραφέας σε διάφορα πανεπιστήμια, τα οποία παρακολούθησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές, με σκοπό την εκπαίδευσή τους ως συγγραφείς και καλλιτέχνες