Συμβουλευτική γονέων : για ένα ευτυχισμένο αύριο των παιδιών μας - Μαλικιώση-Λοΐζου, Μαρία, 1947- (ΥΠΕΠΘ, Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2001)
Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να προσφέρει στους γονείς τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να είναι σωστοί στο ρόλο τους. Τονίζει ότι ο γονιός είναι άνθρωπος με αδυναμίες, επιθυμίες και ανάγκες και ότι μπορεί να κάνει «λάθη», για τα οποία δεν πρέπει να έχει ενοχές. Σπάνια δεν είναι καλές οι προθέσεις των γονέων. Απλά, συχνά δεν είναι εφοδιασμένοι με τις βασικές γνώσεις γύρω από τις αρχές και τις δεξιότητες των αποτελεσματικών ανθρώπινων σχέσεων και της δημιουργικής επίλυσης συγκρούσεων. Στο πρόγραμμα «Συμβουλευτική Γονέων» του ΙΔΕΚΕ με το οποίο συνοδεύεται το βιβλίο αυτό, επιχειρείται μια τέτοιου είδους εκπαίδευσή τους. Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω επτά κεφάλαια: Ανάπτυξη - Εξέλιξη παιδιού και εφήβου (Βρεφική περίοδος, Νηπιακή ή προσχολική περίοδος, Σχολική περίοδος, Εφηβική περίοδος), Οικογένεια (Η ελληνική οικογένεια, Δυσλειτουργίες της σύγχρονης οικογένειας, Οικογενειακή βία, Μορφές της οικογένειας, Νέες μορφές οικογένειας, Οι διάφορες όψεις της οικογένειας), Επικοινωνία - Διαπροσωπικές σχέσεις (Οικογενειακές σχέσεις, Σχέσεις αδελφών, Σχέσεις των παιδιών με συνομηλίκους), Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών (Ανυπακοή, Δειλία - αναστολή, Επιθετικότητα, Παραβατικότητα, Υπερκινητικότητα, Κοινωνική απομόνωση κ.ά.), Εργαζόμενοι γονείς, Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, Σχέση σχολείου οικογένειας.