Θησέας και Μινώταυρος : ο μίτος της ΚΕΠΠΑ και των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κεντρωτής, Κυριάκος Δ., 1962- (Βιβλιοθήκη εργαστηρίου γεωπολιτισμικών αναλύσεων, 2003)
Ο μίτος, το κουβάρι, το σχοινί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας είναι ταυτόχρονα το βάσανο του Θησέα - Ευρώπη, αλλά και η σωτηρία του από τα αδιέξοδα του Λαβυρίνθου. Όταν η κοινή βούληση υπερκεράσει τις επιμέρους εθνικές φιλοδοξίες, τότε θα αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος της ΚΕΠΠΑ και της ΕΠΑΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αρκεί ο Θησέας - Ευρώπη να έχει νικήσει τον Μινώταυρο - ΗΠΑ, αφού η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής βούλησης θα καταστήσει την επιτυχία αυτή αναποτελεσματική, μιας και δεν θα υπάρχει η σωτήρια έξοδος, η δημιουργία δηλαδή εκείνης της υπερδομής, που θα οδηγήσει την Ευρώπη στο μέλλον των Διεθνών Σχέσεων.