Εκθαμβωτικές ορχιδέες : ακριβοθώρητα στολίδια της ελληνικής υπαίθρου με το φακό του Γ. Αβαγιάνου - Αβαγιανός, Γιώργος (Υπέροχη Ελλάδα, 2008)
Βαθιά στα δάση της βροχής του Αμαζονίου, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ινδονησίας, ομάδες ή μοναχικά άτομα, ψάχνουν όλο τον χρόνο ανάμεσα στα φυλλώματα ή σκαρφαλώνουν ψηλά στα δένδρα ψάχνοντας για κάτι πολύ όμορφο, σπάνιο, που ίσως ποτέ δεν ξαναντίκρυσε ανθρώπου μάτι. Πρόκειται για τους κυνηγούς ορχιδέας. Οι λάτρεις του είδους έχουν οργανωθεί σε ομίλους και κάθε χρόνο ειδικευμένα τουριστικά γραφεία πραγματοποιούν δεκάδες προγραμματισμένα ταξίδια με αυτό το σκοπό. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτά ελπίζουν ότι θα είναι αυτοί οι τυχεροί που θα προσθέσουν ακόμη ένα καινούργιο είδος, στα 35.000 που έχουν ήδη βρεθεί. Η γοητεία της ανακάλυψης σε συνδυασμό με την εκθαμβωτική ομορφιά αυτών των λουλουδιών που συναντούν προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. [...]