Portet muza zo San Zena - Rakay, Anton, 1925-2013 (Hajko & Hajkova, 2006)
Fantazijno-dokumentárny román je unikátne spracovaným príbehom legendami obostretého Turínskeho plátna. Vzrušujúci príbeh veľmi výrazne pripomína svojimi atraktívnymi prozaickým postupmi známe diela spisovateľa Dan Browna, predovšetkým jeho Vinciho kód. Rákay podobne ako americký spisovateľ či iní svetoví bestseleristi predkladá tematicky i štylisticky experimentálne poňaté dielo nielen v rámci svojej tvorby, ale aj v kontexte súčasnej slovenskej literatúry. Autor ťažisko svojho románového príbehu presúva z východiskového prostredia slovenského protifašistického odboja do súčasného sakrálneho maliarskeho prostredia Talianska a predkladá možnosť autorstva známej tajomnej maľby Michelangelovi! Autor pritom vzrušujúco analyzuje často tabuizované témy, ktorými sú homoxexualita, obrazoborectvo, náboženský fanatizmus, ale aj bulvárnosť médií, za ktorými zreteľne cítiť morálnu bezuzdnosť a chamtivosť.