Το περιβάλλον και η μεταλλευτική-μεταλλουργική βιομηχανία : διαμόρφωση και αποκατάσταση του χώρου δραστηριότητάς τους - Φραγκίσκος, Αντώνης Ζ. ([Κάτοπτρο], 2012)
Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι εκείνη που σηματοδοτεί την ευημερία της κοινωνίας της. Αλλά η ανάπτυξη χρειάζεται έργα υποδομής, εργοστάσια, επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες, που αναπόφευκτα επιδρούν στο φυσικό περιβάλλον. Κάθε ανθρωπογενής δραστηριότητα προσβάλλει το φυσικό περιβάλλον, αλλά η επιστήμη και η τεχνολογία προτείνουν λύσεις για μια επωφελή παράλληλη συνύπαρξη. Υπάρχει, όμως, και η "τουριστική βιομηχανία", η οποία αντιμάχεται την πραγματική βιομηχανική ανάπτυξη, ιδιαίτερα την εξορυκτική, καθώς τυχαίνει να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, συμμετέχει στην προσβολή, ωστόσο μένει στο απυρόβλητο. Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η πραγματική προσβολή από την εξορυκτική βιομηχανία και οι μέθοδοι αντιμετώπισής της. Γίνεται αναφορά στη σπορά, στη φύτευση, στα διάφορα φυτά, θάμνους και δένδρα, που βοηθάνε στη διαμόρφωση (στην αποκατάσταση) του τοπίου, καθώς και στις μεθόδους συντήρησης και διατήρησης της χλωρίδας. Αναφέρεται επίσης στο πώς η γεωχημεία μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα και στην οριοθέτηση μιας ρυπασμένης περιοχής από την εξορυκτική βιομηχανία, και τελειώνει με τα αστικά στερεά απόβλητα, που πάντοτε υπάρχουν γύρω μας.