Δύο λόγια σχετικά με τον ποδηλάτη : σαράντα έξι συγγραφείς αποκρυπτογραφούν τις εικόνες του Κβιντ Μπούχολτς - Kundera, Milan, 1929- (Γράμματα, 1998)
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας χρωστά τη γέννησή του σε μια από εκείνες τις συμπτώσεις που αποφασίζουν τη μυστική ζωή των βιβλίων, και που είναι πάντα ισχυρότερες από κάθε προγραμματισμό. Ένα απόγευμα ήρθε να μας δείξει καινούργια του δουλειά ο ζωγράφος Κβιντ Μπούχολτς, που με την ποιητική του φαντασία έχει ανοίξει κι άλλες φορές το δρόμο για τον αναγνώστη σε πολλά βιβλία των εκδόσεών μας. Καθώς άπλωνε και την τελευταία εικόνα μπροστά μας στο πάτωμα, φαινόταν πια καθαρά το κοινό μοτίβο που τις ένωνε όλες (…). Ο Κβιντ είχε διηγηθεί χωρίς λόγια την ιστορία του βιβλίου, που γυρίζει τον κόσμο μαζεύοντας άλλες ιστορίες, για να τις ξαναπεί ή και να τις αποσιωπήσει. Είχε ζωγραφίσει με τον δικό του τρόπο μια ιστορία της λογοτεχνίας, κι ακόμη την ιστορία των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να γεννηθεί και να επιβιώσει η λογοτεχνία. Δεν έμενε λοιπόν παρά να ζητήσουμε από διάφορους συγγραφείς να γράψουν τις ιστορίες που ήταν κλεισμένες μέσα στις εικόνες του Κβιντ.