Η εικόνα και το βλέμμα : δοκίμια βασισμένα στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του BBC με τον John Berger - Berger, John 1926-2017; Κονταράτος, Ζαν (Οδυσσέας, 1993)
(. . .) Το βιβλίο αποτελούν επτά αριθμημένα δοκίμια. Μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά. Τέσσερα από τα δοκίμια χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες, τρία από αυτά χρησιμοποιούν μόνο εικόνες. Αυτά τα καθαρά εικονογραφικά δοκίμια (για τους τρόπους που βλέπει κανείς τις γυναίκες και για διάφορες αντιφατικές πλευρές της παράδοσης της ελαιογραφίας) σκοπό έχουν να προκαλέσουν ερωτήματα όπως ακριβώς και τα λεκτικά δοκίμια. (. . .) Κανένα από τα δοκίμια δεν προβάλλει την αξίωση ότι πραγματεύεται περισσότερες από ορισμένες μόνο πλευρές κάθε θέματος: ιδιαίτερα εκείνες τις πλευρές που έχει καταστήσει ανάγλυφες η νεότερη ιστορική συνείδηση. Ο κύριος σκοπός μας ήταν να ξεκινήσει μια διαδικασία ερωτήσεων.