Δομή και γραφή της επιστημονικής εργασίας : με βάση την εμπειρική παιδαγωγική έρευνα - Μπέλλας, Θρασύβουλος (Μέθοδοι έρευνας και πειραματικός σχεδιασμός, 1998)
Το βιβλίο τούτο προστίθεται στη βιβλιογραφία της χώρας μας τη σχετική με τη σύνταξη της επιστημονικής εργασίας, με σκοπό, θα έλεγε κανείς, να την ενισχύσει σε ορισμένες απόψεις και σε ορισμένο βαθμό. Η γραφή ενός ακαδημαϊκού κειμένου, που ακολουθεί κανονικά την πραγμάτωση οποιασδήποτε σοβαρής εμπειρικής έρευνας, προκειμένου να την παρουσιάσει στην κοινότητα των ειδικών και στο ευρύτερο κοινό, γίνεται με βάση ορισμένον κώδικα - άρα, με βάση ορισμένο σύστημα κανόνων. Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν με ειδικό τρόπο τόσο τη μορφολογία του κειμένου, όσο και την εσωτερική τους άρθρωση και δομή. Ο ερευνητής, προκειμένου να ολοκληρώσει τη γραφή της εργασίας του, είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί στους κανόνες αυτούς και τους άλλους. Ωστόσο, το βιβλίο του κ. Μπέλλα, χωρίς να παραλείπει να κάνει με πληρότητα την ανάπτυξη του συστήματος των μορφολογικών κανόνων, ρίχνει το κέντρο βάρους της ανάλυσης στους εσωτερικούς κανόνες, γεγονός που μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται και συστηματικά και αρκετά διεξοδικά. Ένα άλλο στοιχείο που στο βιβλίο αναπτύσσεται με κάποια ικανοποιητική επάρκεια είναι, τέλος, ο επιστημονικός λόγος, οι συστατικές του ιδιότητες και το πρόβλημα της επιστημονικής ορολογίας.