Αιρετικά - Szasz, Thomas, 1920-2012 (Σύγχρονη ψυχοθεραπεία, 2006)
Οι γιατροί εξουσιάζουν αρρώστιες, όχι ανθρώπους· οι ψυχίατροι εξουσιάζουν ανθρώπους, όχι αρρώστιες. Στόχος της φυσικής θεωρίας είναι να αυξάνει την κατανόησή μας για τον κόσμο· στόχος της ψυχολογικής θεωρίας είναι να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ψυχολόγου. Το θεμελιώδες λάθος της ψυχιατρικής είναι ότι θεωρεί τη ζωή ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αντί να τη θεωρεί ως έναν σκοπό που πρέπει να εκπληρωθεί. Η ψυχανάλυση είναι μια καινούρια εκδοχή του Ιουδαϊσμού. Ο ορθόδοξος Εβραίος πιστεύει ότι οι Εβραίοι είναι ο Περιούσιος Λαός, ανώτερος όλων των άλλων. Ο ορθόδοξος ψυχαναλυτής και ο ψυχαναλυόμενος πιστεύουν ότι οι αναλυτές και οι αναλυθέντες είναι οι υγιείς άνθρωποι, ανώτεροι όλων των άλλων. [...]